ZNACZENIE DIETY W PRZYPADKU SKÓRY Z TRĄDZIKIEM

Skóra trądzikowa jako jedna z najbardziej problematycznych wymaga odpowiednich działań nie tylko pielęgnacyjnych, czy zabiegowych, ale znaczenie mają przede wszystkim stosowane nawyki dietetyczne, przyjmowane leki i suplementy, ilość i jakość snu, stres oraz ogólny tryb życia. W dzisiejszym wpisie szczególnie przyjrzymy się diecie, która choć często jest bagatelizowana istotnie oddziałuje na kondycję skóry, ale także włosów i paznokci. 

Spis treści:
Dieta a trądzik
Jakie produkty wybierać mając tradzik
Ważne zasady dietetyczne

Dieta a stan skóry trądzikowej – jaka jest zależność?

Badania naukowe potwierdzają, że to co jemy istotnie wpływa na stan zdrowia. To w głównej mierze od codziennych nawyków żywieniowych zależy funkcjonowanie organizmu. Przy nieodpowiednio zbilansowanej diecie dochodzi do rozwoju wielu chorób, w tym dermatologicznych. Potwierdzony jest związek między dietą wysokoglikemiczną, a występowaniem trądziku. Ciągłe spożycie produktów o wysokim indeksie glikemicznych prowadzi do wzmożonej aktywności gruczołów łojowych, a w konsekwencji pojawienia zmian trądzikowych. Znaczenie ma także spożycie dużych ilości nabiału, czy produktów wysoce przetworzonych. Warto także zwrócić uwagę na indywidualne nietolerancje pokarmowe. Stale spożywane produkty, które nie są przez organizm tolerowane prowadzą do przewlekłego stanu zapalnego w jelitach, a to powoduje stan zapalny w obrębie skóry. Ponadto występowanie trądziku obserwuje się także przy różnego rodzaju żołądkowo-jelitowych jednostkach chorobowych takich jak SIBO, IMO, SIFO, kandydozie (obecność grzybów), czy obecności pasożytów.

Jakie produkty dobrze wpływają na stan skóry z trądzikiem?

Bardzo ważne dla zdrowia skóry ma wzbogacenie diety o następujące składniki:

  • antyoksydanty – borówki, maliny, truskawki, buraki, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe; 
  • kwasy omega-3 – oleje roślinne, orzechy włoskie, migdały, kiełki zbóż; 
  • cynk – pestki dyni, fasola, groch, soja, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, żółtko jaja, kasza jaglana; 
  • selen – orzechy brazylijskie, ryby, jaja kurze, drób;
  • krzem – orzechy, buraki, fasola, szparagi, kukurydza, cebula, marchewka; 
  • siarkę – ryby, mleko krowie i przetwory mleczne, jaja, wieprzowina, wołowina, drób; 
  • witaminę A – marchew, papryka czerwona, jarmuż, świeże lub suszone morel, dynia;
  • witaminę C – czarne porzeczki, czerwona papryka, jarmuż, brokuły, truskawki, pomarańcze;
  • witaminę E – orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika;
  • witaminę D – ryby, oleje roślinne

Zasady dietetyczne o których musisz pamiętać mając skórę trądzikową:

  • Podczas komponowania jadłospisu pamiętaj o indywidualnych zapotrzebowaniach swojego organizmu.
  • Dbaj o regularność spożywanych posiłków.
  • Pamiętaj o codziennej porcji warzyw i owoców – min. 400g dziennie, przy czym większość powinny stanowić warzywa.
  • Wybieraj produkty zbożowe niskoprzetworzone o niskim indeksie glikemicznym (IG).
  • Postaraj się ograniczyć ilość nabiału. Wybieraj produkty mleczne niskotłuszczowe, bez laktozy (chyba, że nie stwierdzono nietolerancji i po jej spożyciu nie odczuwasz żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych). Klasyczny nabiał spróbuj zamienić na produkty roślinne.
  •  Przynajmniej 1 raz w tygodniu postaraj się spożywać ryby, będące źródłem kwasów omega.
  • Jako źródło tłuszczy postaw na orzechy, pestki lub nasiona. Dodaj do diety również oleje roślinne, np. olej z wiesiołka, olej lniany, czy olej z czarnuszki.
  • Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Spożywaj 2-3 litry płynów dziennie. Najlepiej, by była to woda.
  • Unikaj produktów przetworzonych oraz tych o wysokiej zawartości cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych.
  • Wspomagająco wybierz suplementację indywidualnie dobraną do Twojego stanu zdrowia i ewentualnych niedoborów.

Podsumowując, jeśli masz skórę problematyczną i zmagasz się z trądzikiem, najlepszym wyborem będzie dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast produktów pszennych wybieraj pieczywo pełnoziarniste, unikaj cukru, stosuj krótką obróbkę termiczną, a przy komponowaniu posiłków wykorzystaj tabelę produktów wskazujących na te o niskim indeksie glikemicznym. W razie większych trudności zgłoś się o pomoc do dietetyka. Działanie dietą od wewnątrz oprócz odpowiedniej pielęgnacji domowej i ewentualnej suplementacji oraz profesjonalnych zabiegów gabinetowych pozwala skutecznie pozbyć się trądziku.

Tekst przygotowała:

Maja Gaworowska – kosmetolog w Klinice SKINSPACE